Żywność genetycznie modyfikowana. Tak straszna, jak mówią?

Posted by

Temat żywności genetycznie modyfikowanej jest jednym z najbardziej kontrowersyjnych. Po jednej stronie stoją ekolodzy z teorią o wyginięciu zwierząt i zaburzeniu ekosystemu. Po drugiej inżynierowie genetyczni, którzy w GMO znajdują ogromne korzyści dla człowieka. Gdzie leży prawda? Jak zawsze, pośrodku.

GMO – kilka słów teorii

Każda informacja genetyczna, zarówno roślin, jak i zwierząt, zapisana jest w kodzie genetycznym, czyli tak zwanym DNA. To na jego podstawie organizm wie, w jakiej ilości ma produkować dane białka i w które miejsce je wysyłać, żeby zapewnić sobie jak najefektywniejsze funkcjonowanie. Geny – podstawowa jednostka DNA może jednak ulec mutacji, a następnie pociągnąć za sobą skutki – pozytywne bądź negatywne.

Dlaczego o tym piszemy? Bo GMO to właśnie wszystkie rośliny i zwierzęta, w przypadku których takiej mutacji dokonano celowo. Z pomocą inżynierii genetycznej, rzecz jasna, albo zwiększono ich aktywność albo ją usunięto, chcąc nadać danemu podmiotowi korzystnych cech.

Zalety genetycznej modyfikacji

Mutacje genetyczne są zjawiskiem naturalnym, którego celem jest jeszcze bardziej skuteczne dostosowanie organizmu do danego środowiska. Inżynieria genetyczna jest zaledwie podmiotem, który pozwala tę modyfikację przeprowadzać w sposób w pełni kontrolowany, zgodny z planem. Celem produkcji żywności tego rodzaju jest, jak nietrudno się domyślić, poprawienie jej ogólnej jakości i przez to spełnienie stale rosnących oczekiwań konsumentów.

Zwiększenie odporności i jakości roślin oraz zwierząt

Za sprawą mutacji bardzo często tworzy się w roślinach cechy, które uodparniają ją na niekorzystne działanie szkodników lub choroby. Dzięki temu nie trzeba inwestować w środki chemiczne, mające spełnić właśnie te zadania. Modyfikacje genetyczne zwiększają również wartość odżywczą konkretnych roślin, na przykład prowitaminy A w przypadku ryżu.

Szansa na stworzenie nowych odmian roślin

Nowe odmiany roślin o mniejszych wymaganiach klimatycznych i dzięki temu szansa na zwalczenie światowego głodu? I taki argument zwolennicy GMO wyciągają na stół. Przy czym okazuje się, że niektóre państwa już w ten sposób działają – na przykład Chiny.

Przeciwnicy GMO nie milczą

Oczywiście nie da się jednoznacznie stwierdzić czy GMO pozbawione jest wad. Tak samo trudno jest udowodnić, że GMO prowadzi do czegoś niekorzystnego. Zdania naukowców nadal są podzielone, a wiele rzeczy jeszcze nie do udowodnienia. Przeciwnicy jednak twierdzą, że takie działanie może wprowadzić poważne zmiany w ekosystemie. Zmiany, które mogą pociągnąć za sobą wyginięcie niektórych gatunków zwierząt.

Wpływ GMO na zdrowie człowieka

Najbardziej kontrowersyjnym tematem pozostaje jednak wpływ genetycznie modyfikowanych roślin na zdrowie człowieka. Zwolennicy twierdzą, że DNA roślin i zwierząt jest zjadane przez człowieka każdego dnia i nie pociąga za sobą niczego złego. Modyfikowane rośliny mogą powodować kolejne alergie i toksyczne schorzenia – mówią przeciwnicy.

Gdzie leży prawda? Jak zawsze, pośrodku. Na tę chwilę jednak nie ma dowodów na to, by GMO pozostawiło trwały uraz w jakimkolwiek organizmie, a trzeba zaznaczyć, że pierwszą, w pełni świadomą i kontrolowaną modyfikację dokonano około 20 lat temu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.